Benodigdheden

Om een POCSAG zender te bouwen heb je verschillende mogelijkheden maar de eenvoudigste wil ik graag eerst onderstaand uitleggen. Om te beginnen heb je een computer nodig, in theorie is elke oude PC die een Debian vorm van Linuw kan draaien goed. Een Raspberry Pi of gelijkaardig is al meer dan voldoende. Als uitgang voor het pocsag signaal gebruiken we de audio uitgang en voor de PTT een com-poort. In onderstaand voorbeeld de GPIO connector van de Pi via pin 11. Als tranceiver is elke UHF zender eigenlijk goed mits deze een flat audio ingang heeft voor bvb een TNC op aan te sluiten. Dit kan een toestel zijn van Kenwood, Yaesu, Icom maar evengoed een oude Motorola GM340 bijvoorbeeld. Er is enkel een Flat Audio ingang nodig die het audio signaal zonder filtering kan verzenden.  Om de tranceiver te verbinden met de Pi heb je een stuk kabel nodig met 3 aders, GND, audio en PTT. Een stuk stereo kabel van een RCA kabel is zeker voldoende. Verder heb je nog een 3.5 audio jack connector nodig om in de Pi te pluggen en 3 componenten, een weerstand van 470 Ohm, een transistor zoals BC547 of BC549 of gelijkaardig en een condensator van 22µF.  Optioneel kan je een connector gebruiken met 14 pins om makkelijk de componenten op te solderen en de kabel daarop te solderen. Dan heb je een kabel “in één stuk” en hoef je niet met een PCB of iets dergelijks te werken. Meer details en foto’s volgen.

Begin met een lege Pi waarop je Raspian Lite of iets anders van Debian versie hebt geïnstalleerd. gebruik best “sudo” voor elk commando. Controleer ook het IP adres van de Pi met het commando ” ifconfig ” , u heeft dat later nodig om de settings aan te passen. http://ip-van-de-pi:8073 .

Automatische Installatie

Dit script installeerd UniPager volledig automatisch op een Debian/Raspian systeem. Het kan ook UniPager de-installeren en migreerd oude configuratiefiles. Gebruik dit ene commando om alle onderstaande te vervangen. Na voltooiing heeft u een volledig werkende transmitter mits invoeren van de account en het paswoord.

sudo curl http://www.afu.rwth-aachen.de/debian/install.sh -sSf | sh -s -- internet

Na een succesvolle installatie kan u surfen naar http://ip-van-de-pi:8073 en zet u de encoder op ” Audio ” .

Bij Master IP kan u ” dapnet.hampager.be ” invullen , bij callsign en paswoord dient u de ontvangen gegevens in te vullen. Andere gegevens dient u volgens uw eigen situatie in te vullen en aan te passen tot u een zuiver signaal krijgt te horen op een ander toestel. Druk daarna op ” Save Config “.