Benodigdheden

Om een POCSAG zender te bouwen heb je verschillende mogelijkheden maar de eenvoudigste wil ik graag eerst onderstaand uitleggen. Om te beginnen heb je een computer nodig, in theorie is elke oude PC die een Debian vorm van Linux kan draaien goed. Een Raspberry Pi of gelijkaardig is al meer dan voldoende. Als uitgang voor het pocsag signaal gebruiken we de GPIO pin connector van de Raspberry Pi net als voor de PTT . Alles zit vervat op de PCB. Als tranceiver is elke UHF zender eigenlijk goed mits deze een flat audio ingang heeft voor bvb een TNC op aan te sluiten en de 9K6 baud datarate aankan. Dit kan een toestel zijn van Kenwood, Yaesu, Icom maar evengoed een oude Motorola GM340 of GM1200 bijvoorbeeld. Er is enkel een Flat Audio ingang nodig die het  signaal zonder filtering kan verzenden. Op de Yaesu FT-7900 bijvoorbeeld gebruik je de 9K6 data ingang via de mini DIN achteraan het toestel.  Om de tranceiver te verbinden met de Pi heb je een stuk kabel nodig met minstens 3 aders, GND, data en PTT. Een stuk stereo kabel van een RCA kabel is al voldoende of een UTP kabel werkt ook.

Plug de PCB op de rasp en start deze op met een verse Raspbian geflashte SD card. Hoe dit te doen kan je lezen in de tutorial op www.raspberrypi.org.

Na inloggen en updaten van de rasp dient u de Unipager te installeren via de automatische install die u HIER op de audio pagina kan vinden onderaan.  Controleer ook het IP adres van de Pi met het command ” ifconfig “, u heeft dat  nodig om de settings aan te passen.

Surf naar http://ip-van-de-pi:8073 . Vul hier de velden in met de account gegevens die u ontvangen heeft voor uw transmitter. Bij “Master IP” mag u ” dapnet.hampager.be ” invullen. Kies bovenaan voor de “C9000” om met de encoder PCB te werken, verder zijn alle default settings goed.

De rest van de setup alsook het programmeren van de ATMega kan u HIER lezen op de Wiki van Dapnet. Scroll naar beneden tot aan “Building the RasPagerC9000 PCB”

De PCB daar omschreven is nagenoeg identiek aan deze maar dan met SMD componenten. Op aanvraag via de shop kan u mijn PCB bekomen al dan niet met componenten en al dan niet voorgemonteerd.

Klik bovenaan op SHOP om de artikelen te zien.

Met dank aan en copyright voor Ralf Wilke (DH3WR). De wiki voor alles van HamPager , Dapnet en Pocsag kan u HIER vinden.
Veel dank ook aan Ronald (PE2KMV) voor de hulp via Skype en voor als eerste het idee te hebben om een niet-SMD versie van de PCB uit te brengen die voor elke 9K6 TRX kan gebruikt worden.